Bör du tala om sitt ex på en dejt?

I ärlighetens namn, det är svårt att dejta i början utan att nämna ens ex-partner, särskilt om man är skild. Det är också fullt normalt att ämnet ex-partners kommer upp under dejten, men det betyder inte att varken du eller din dejt ska gräva för mycket i det. Givetvis kan ämnet beröras, men det ska definitivt inte vara huvudämnet över både förrätten, huvudrätten och efterrätten!

Ämnet ex-partners kommer givetvis att poppa upp, du kanske sitter och tar en drink med en ny person och ni börjar öppna upp er för varandra kring era liv. Ni diskuterar var ni gör, var ni bor, era eventuella barn… eh, och sen exen. Allt det där är helt okej, men gör inte misstaget att dela med dig för mycket om din tidigare partner. Att vara för öppen om ditt tidigare äktenskap eller långvariga partner kommer oftare än alltid att sluta i en misslyckad dejt. Det kan tyckas vara en god idé vid tillfället, men faktum är att ingen vill veta alla detaljer om tidigare relationer på första dejten. Ingen vill veta hur hur ditt ex fick dig att känna dig när hen blev ihop med din bästa vän istället. Ingen vill veta om ditt ex:s störiga vanor eller deras dåliga uppförande… en dejt ska vara bekymmerslös och rolig, inte jobbigt eller som en terapitimme! Vi på NextLove har genomfört omfattande undersökningar kring ämnet och vi är övertygade om att man inte ska berätta för mycket eller för detaljerat om sin ex-partner på de första dejterna eller i de tidiga stadierna av en ny relation.

Det finns en tid och en plats…

Vi säger inte att man aldrig ska tala om sitt ex när man dejtar någon ny, ärlighet är givetvis viktigt i en relation, och hur kan man vara ärlig om man undanhåller information från någon? Det går inte, men det betyder inte heller att du måste berätta allt på första dejten och inte på andra, tredje eller fjärde heller, för den delen. Att dejta är att ha kul och uppskatta den stunden man delar tillsammans, det är inte att vara i terapi. Du måste hitta den rätta balansen kring vad du berättar på de första dejterna och vad du väljer att berätta lite längre in i relationen. Vi föreslår alltså inte att du ska ha hemligheter från din potentiella nya partner, det vi säger är att det finns en tid och plats för när saker och ting ska ske. En romantisk middag för två borde vara precis det, underbart romantiskt med en obehindrad dialog, en härlig flörtig stämning, skratt och definitivt inte en lång analys av tidigare relationer.

Bör du tala om sitt ex på en dejt

Du kommer att veta när det rätta tillfället är

Om du avslöjar för mycket om din tidigare relation så kommer det att leda till fler frågor. Svaren på dessa frågorna kan komma att kännas obekväma och de kan leda till missförstånd, och de missförstånden kan förstöra den nya relation. Var noga när du väljer tillfälle att berätta om de olika aspekterna av din förra relation. Tänk såhär, du är på en bar och en snygging bjuder dig på en drink. Det betyder inte att snyggingen vill höra din livshistoria, inklusive berättelsen om din skilsmässa. Vi är säkra på att om du var den som köpte drinken så skulle du inte vilja höra allt det där – det är trots allt bara en drink, du skulle vilja ha lite kul och kanske träffa någon ny. Om drinken däremot leder till en andra dejt, och att ni på den där andra drinken har så kul att den leder till en tredje, som leder till en fjärde, vid något tillfälle kommer ni att behöva prata om tidigare relationer. Det betyder dock fortfarande inte att du behöver gå in på detaljnivå eller berätta för mycket. När din flirt blir till något mer, en långsiktig partner, då först börjar det bli dags att berätta mer än det mest grundläggande, om du känner för det.

När du dejtar efter en skilsmässa, kom ihåg att ha en massa kul och njut av att lära känna någon ny. När frågor om din ex-man eller ex-fru dyker upp, svara utan att avslöja för mycket, och fråga inte din dejt om hans eller hennes ex om du kan undvika det. Det tråkiga med att prata för mycket, för tidigt om just det ämnet är att er dejt snart blir till en sörja av krossade drömmar och hjärtan och det är aldrig kul. Om du vill ha en andra dejt, så är det ett effektivt sätt att inte få det. Låt dejten vara det den är, något kul, kanske romantiskt och istället för att älta det som redan hänt, skapa nya minnen tillsammans.