Monogami – Är det verkligen bra för oss?

Förra året gjorde The New York Times krönikören Ross Douthat en järv förutsägelse om äktenskapets framtid i USA. Han antydde att med takten som Amerikas acceptans med öppna förhållanden ökar kan polygama äktenskap mycket väl bli lagliga år 2040.

Vad innebär denna ändring i siffror? Ja, antalet människor som erkänner att dom ser på polygami som ett moraliskt val av livsstil är dubbelt så stort som det var år 2001. På den tiden kände endast 7 procent av amerikanerna på det sättet - men det har vuxit till 16 procent under dom följande 15 åren.

Självklart, medan utsikterna för polygama äktenskap blir legala i Amerika verkar långt bort för vissa, är det en etablerad verklighet i många andra länder. I 57 av nästan 200 självständiga stater, är människorna legalt berättigade till att gifta sig med flera partners samtidigt. Länder som Egypten, Kenya, Libyen, Afghanistan, Indonesien, Indien, Kuwait, mfl. erkänner alla polygama äktenskap (eller “polygyni”) som lagligt.

Västerländska värderingar VS Naturen?

Borde polygami anammas av Västerländsk kultur? Medan vissa människor troligtvis aldrig kommer att gå mer på det, kan det finnas grunder för mer öppna förhållanden med tanke på mängden förhållanden som tar slut.

Ungefär hälften av alla äktenskap i Väst slutar i skilsmässa, och sex med andra partner är klassat som den mest vanliga anledningen (i flera kulturer). Forskning har också visat att mellan 20 och 60 procent av gifta människor kommer att inleda utomäktenskapligt sex under minst ett tillfälle.

Självklart, tror denna siffra vara högre, med dom tillfrågade i frågan som förväntas tona ner sin otrohet.

Egentligen, ses konceptet med “otrohet” på en partner som omoralisk av många, men borde det vara så? Olika studier under åren har kommit fram till att aspekter av mänskligt beteende visar en naturlig dragning mot att ha flera partners, såsom upptäckten att kvinnors tendens att göra höga läten under samlag är för att locka till sig andra potentiella partners.

Detta är, förstås, omedvetet men om det stämmer, hjälper det att bevisa teorin om att människan inte är utformad för att vara monogam. Det finns också belägg för att mäns spermieantal ökar när de är borta från sin partner, vilket tyder på en naturlig benägenhet att sprida frön bland flera partners.

Otrogen fru

Skulle en otrohetsaffär kunna rädda förhållandet?

Om vi är menade att ha flera parter på en genetisk (och kanske djupt rotad psykologisk) nivå, så kan en otrohetsaffär vara det bästa sättet att mätta sina sexuella behov utan att behöva lämna din partner. I ett fast förhållande, har samlag visat sig bli mindre och mindre viktigt, eftersom känslomässig närhet ersätter fysisk intimitet.

Om ena partnern i ett äktenskap har en högre sexlust än den andra, kan brist på samlag lätt leda till känslor av bitterhet - och, slutligen, slutet på äktenskapet självt.

Genom att ha en affär med en eller flera andra partners, kan maken eller frun med en högre aptit mätta sina impulser utanför äktenskapet. Det kommer att ge dom den fysiska kontakten som dom behöver, och låta dom fokusera på den känslomässiga njutningen dom får från sin partner.

Med detta i åtanke, kan utomäktenskapligt sex mycket väl vara lösningen som personer med stor aptit behöver för att vara lyckliga i ett äktenskap. Snarare än att låta sina behov byggas upp i ett partnerskap utan någon fysisk intimitet alls, tills en separation och potentiellt dyr skilsmässa är oundvikligt, att ta hand om grundläggande behov någon annanstans är ett logiskt val.

Västerländska samhället som helhet drar en linje väldigt nära gränsen mellan sexuella begär och känslomässig lycka. Samlag är, naturligtvis, en fysisk handling som lättar spänningar, frigör endorfiner, och tränar hela kroppen. Känslomässig närhet är mycket djupare och mer komplex.

Det är möjligt för det ena att existera utan det andra.

Att acceptera det faktum och vara öppen för idéen att monogami kan strida mot vår mentala, fysiska och känslomässiga make-up, kan mycket väl vara lösningen på många olyckliga relationer.